Het zijn allemaal excursies die we zelf hebben gedaan en de moeite waard zijn.
Verschillende uitstappen zijn te zwaar om in één dag te doen en zijn geschikter voor een tweedaagse.
Overnachtingen onderweg zijn met wat zoeken zeer goedkoop.

 

Epidaurus+Nafplio /Kalavrita+Diakofto/Delfi /Methana+Poros /Spetses+Hydra/Dimitsana /Athene /Nemea+Mykene

De volledige tour: Isthmia-Epidaurus-Nafplio-Isthmia is 155 km in 2u30. 
Zie hier de kaart

Om niet twee keer dezelfde baan te gebruiken kan je de kustroute nemen en terug over de bergen langs kronkelende wegen rijden. (of omgekeerd)
Je kan natuurlijk ook alleen een uitstap maken naar Epidaurus of alleen naar Nafplio.
Deze uitstap kan je zelfs combineren met de uitstap naar het eiland Poros.

NAFPLIO.

Wil je eens een romantische dag of avond, ga dan naar het Venetiaanse stadje Nafplio.
Je kan er gewoon eens een avond naartoe rijden of er een daguitstap van maken in combinatie met Epidaurus of Mykene of  Argos.
Waarschijnlijk is Nafplio één van de mooiste en liefelijkste stadjes in Griekenland. Met zijn middeleeuws straten en pleintjes is het echt romantisch. Je kan er flaneren op de dijk aan de haven, terrasjes doen en genieten van wat rust onder de palmbomen.  Waarschijnlijk werd Nafplio door zeevaarders gesticht.

Haven en citadel Nafplio

 

Nafplio bezit geen monumenten uit de Oudheid, maar toch is het stadje een bezoek waard. Het bezit aardige classicistische huizen, Venetiaanse gebouwen, twee moskeeën en een aantrekkelijke strandpromenade. Een van de symbolen van de stad is de eilandvesting Bourri. Deze ligt als een versteend schip buiten de haven. De vesting op het eilandje werd in de zeventiende eeuw door de Venetianen gebouwd
Je kan een rondrit maken met een treintje of een bus. Het is het systeem Hopon- Hopoff. Je stapt op en af met hetzelfde ticket. Vertrek om het uur aan de haven. Prijs: enkele euro’s.

                                                                                                                                                    Romantische straatjes in Nafplio

 

EPIDAURUS

zicht op Epidauros Beach

Onderweg, voor je aan Epidauros komt heb je een drankstop met prachtig uitzicht op Epidauros Beach. Epidauros ( nieuw ) is een haven op de Peloponnesos. Het is een aantrekkelijke kleine stad tussen steile hellingen met pijnboombossen. Epidauros ligt in een zeer mooie baai en heeft een heel mooi zandstrand.

Epidauros (oud) heeft het best bewaarde theater van Griekenland uit de vierde eeuw voor Chr. met 12.000 tot 14.000 zitplaatsen. Het is een van de grootste publiekstrekkers van het land. In de zomer wordt het nog steeds gebruikt voor voorstellingen van de klassieke drama’s (Epidauros Festival). Het meest verbazingwekkende is de geweldige akoestiek. Men noemt het ook het wonder van Epidauros en tot op de laatste rijen hoor je zelfs het kleinste geluid. In het theater van Epidauros worden in de maanden juli en augustus op vrijdag en zaterdag om 21.00 uur klassieke Griekse drama’s opgevoerd.
Het theater ligt aan de voet van de berg Charani (antieke naam Kynortion), aan de rand van het heiligdom.
De akoestiek is fabelachtig,
een zacht gefluister is tot op de bovenste rijen hoorbaar. Er zijn rijen van 55 zitplaatsen, onder het middenpad (diazoma) liggen er 34 en erboven 21 rijen. De doorsnede van de orchestra is 20 meter. De marmeren plaat op de vloer is de basis van een altaar en tussen de orchestra en de eerste rij ligt in een halve cirkel de regenafvoer verzonken. De latere ruïnes in Epidauros stammen uit de klassieke Hellenistische, Romeinse en Byzantijnse tijd.

Mooi amfitheater Epidaurus. (foto Yhe Guerdian)

Er liggen fundamenten van het Katagogieon, een Gymnasium waarin de Romeinen later een concertzaal hebben gebouwd en de Tempel van Aeskleipios. De Tholos is met zijn diameter van 22 m echter een stuk interessanter. De architect tooide de buitenste rij met 26 Dorische zuilen en liet aan de binnenkant Korinthische plaatsen. In het gangenstelsel tussen de zuilenrijen huisden waarschijnlijk de heilige slangen die een rol speelden bij de genezing, maar bewijzen hiervoor ontbreken.

Wij raden u aan alvorens naar het theater te gaan, eerst een bezoek te brengen aan het museum. Zo zal je beter, naast het theater, ook de andere bezienswaardigheden de moeite waard vinden.

 

Treintje Diakofto-Kalavrita . Zie hier een video.
Afstand Heen 90 km in, 1u50
Zie hier de kaart

Treintje Kalavryta

Neem de oude weg richting Patra tot in Diakofto. Het is een zeer mooie kustweg zodat je onderweg ook heel wat moois kan zien. Op een bank kan je pik-nickken of iets gaan drinken.We nemen de baan langs de kust en niet de autostrade. Die laatste gaat wel vlugger maar je hebt niets gezien. In Diakofto neem je het treintje naar Kalavryta en terug. Het is ongeveer 25 km en de rit duurt ongeveer 1u. enkel. Je kan het ook omgekeerd doen, naargelang het je best past met de uurregeling. De reis is werkelijk de moeite. Zo gauw de trein uit het vredige landschap van Diakofto vertrokken is komt men door de diepe kloof van de Vouraikos rivier, die naar beneden stroomt vanaf Helmos.  Vanuit Diakopto gaat het treintje de Vouraikos kloof in en ruim 750 m. omhoog naar Kalavrita. Daar is een kerk en wat restaurantje.

Treinstation Kalavryta

Het klooster van Agia Lavra, 5 km. van Kalavrita, is gebouwd op een punt vanwaar de gehele Vouraikos rivier vallei overzien kan worden. Gebouwd in 961 op een hoogte van 961 meter, had het ooit ook 961 monnikken. De kloosterkerk heeft een fijngesneden iconenscherm, frescoos die helaas door brand beschadigd zijn en de icoon van Agia Lavra. Hier bevindt zich ook een gigantische bibliotheek met 10.000 boekdelen uit de 12e en 12e eeuw. Het klooster is meerder malen afgebrand, maar is steeds weer herbouwd en de kerk uit 1600 is ongeschonden gebleven.

Uurtabel Treintje Diaktoko-Kalavryta
Probeer het treintje van te voren te reserveren via internet, want vol is vol.
Je kan vertrekken waar je het best past. Misschien de uren nog ergens navragen.

Afstand heen: 190 km 2u50.

zie hier de kaart

site in Delfi

Aan de voet van de berg Parnassos in Centraal Griekenland ligt de archeologische site van Delphi (Delfi).

Het landschap is prachtig en tegen de helling van de berg staan tempels, theaters en schathuizen. Een mysterieuze omgeving en ideaal voor het orakel van Apollo; ook wel het orakel van Delphi genoemd.

Het orakel van Delphi bepaalde voor lange tijd in de geschiedenis de lotsbestemmingen van de Griekse wereld. Het is tot op de

Prachtige Rio-Atribrug
Prachtige Rio-Antirriobrug

dag vandaag één van de belangrijkste culturele bezienswaardigheden van Griekenland en ook wereldberoemd.
Als je het opgaan of terugkomen een andere weg neemt, bijvoorbeeld langs Patras, dan is die weg 3u en 245 km.
Je komt dan juist voor Patras aan Naftaktos met de mooie Rio-Antirriobrug.( zie uitleg bij de daguitstap Patras-Nafkatos)

Delfi bezoeken is een must. Spijtig dat het zover gelegen is. Het is

aangewezen om dit in twee dagen te doen.

Het eiland Poros is een bezoek meer dan waard.

Je kan van Isthmia richting Epidauros naar het schiereiland Methana of het eiland Poros gaan.

Zo’n 100 km in 2u50
Zie hier de kaart.

Rijd langs de hoofdweg richting Epidauros. Kies dan voor de richting naargelang je keuze van eiland. Je kan deze uitstap goed combineren met een bezoek aan Epidauros.

Op weg naar Galatas en Poros passeer je aan je linkerkant het schiereiland Methana. Daar kan je heel wat rustige natuurwandelingen maken. Methana is de oorsprong van Poros eiland, er is een dode vulkaan, dat het eiland creëerde. Het stadje heeft sulphurbaden, vandaar waarschijnlijk de naam Methana. Je kan kunt de vulkaan beklimmen en de lavatunnels zien, maar dat is gevaarlijk.

Zicht onderweg richting Epidaurus

De weg langs de kust van Epidauros naar Galanta – Poros is wondermooi. Zeer kronkelende wegen in de bergen maar mooie zichten.
Juist voor je in Galatas en Poros aankomt rijd je langs weelderige groene bergflanken met het beroemde citroenbomenbos. Je mag niet verzuimen een uitstapje te maken naar Lemonodasos, het beroemde citroenbomenbos. Hier zijn de eerste citroenboomplantages ontstaan en nergens anders in Griekenland vind je zo’n groot bos an citroenbomen. Beklim de bergflank dwars door het dichte citroenbomenbos en geniet van een werkelijk unieke wandeling. Water stroomt links en rechts langs u heen, terwijl de takken van de citroenbomen u beschermen tegen de straling van de zon. Als u in mei deze wandeling doet, dan zal u zeker worden bedwelmd door de overweldigende geur van de witte citroenbloesum. Een wandeling door dit gebied brengt U langzaam de berg op, waar U kunt genieten in een traditionele taverna van een glas verse citroensap, als beloning voor Uw moeite en het mooie uitzicht over de Saronische Golf.

In Galata aangekomen zie je Poros liggen aan de overkant van het water. De afstand tussen het vasteland en het eiland is hier slechts enkele honderden meters. Je kan de overtocht maken met een overzetboot. De overzet kost 1 € H/T per persoon en je bent er op 10 minuten. Als je niet veel tijd hebt kan je best te voet wandelen in Poros. Je laat je auto dan aan deze kant staan. Heb je meer tijd voor uitstapjes dan kan je het ook met de wagen doen.

Eiland Poros
Eiland Poros

Eiland Poros

Poros betekent letterlijk doorgang of pas; het eiland ontleend zijn naam aan de nauwe zeepas die het eiland van het vasteland scheidt. Het ligt in het zuidwesten van de Saronische Golf, tegenover de streek Argolis op de Peloponnesos

Het dorp Poros, dat in amfitheatrische vorm tegen een heuvel is gebouwd, is een aardig plaatsje. Het bezit de voornaamste haven van het eiland en is ook de grootste plaats op Poros. Poros is een dicht bebost eiland met een oppervlakte van 33 km² en een kustlijn van 42 km.
Er is een dagelijkse verbinding met Piraeus, waar het 31 km vandaan ligt;de veerboot doet 2½ uur over de reis, terwijl de draagvleugelboot de reisduur tot 1 uur beperkt. Met dezelfde vervoermiddelen is het eiland tevens verbonden met Aegina, Methana, Hydra, Spetses en Ermioni, terwijl de draagvleugelboten de route nog voortzetten naar Portochelli, Leonidio, Kyparissy, Momemvasia en Kythira, en s’ zomers ook naar Tolon en Nafplio. De verbinding van Poros met Galates, dat tegenover op de Peloponnesische kust ligt, wordt verzorgd door veerboten en kleine scheepjes.

Eiland Spetses.
Zie hier de kaart.
Afstand 105 km in 1u50. Overtocht ongeveer 15 min.

Zie hier de video

We rijden eerst naar Kosta, de plaats waar de boot vertrekt naar het eiland Spetses. De overtocht duurt maar een 15 minuten en kost slechts enkele euro’s.

Spetses-foto YannisLarios

Bevraag je goed over de vertrekuren.
Spetses is een historisch eiland, waarvan de beroemde Griekse heldin Laskarina Bouboulina afkomstig is. Bij aankomst in de haven merk je direct dat dit eiland “leeft”. Er zijn allerlei terrasjes en winkels en overal is het vrij druk. Rondom de haven maar ook iets buiten de haven, zijn overal kanonnen te zien, deze kanonnen gebruikten de Grieken in de 19e eeuw in hun strijd tegen de Turkse bezetter. Precies achter de haven op kleine afstand bevindt zich het huis van Bouboulina dat tegenwoordig tot museum is omgetoverd en bezocht kan worden.
Rond de haven zijn allerlei gezellige terrasjes en pleintjes maar ook in de smalle straatjes, daarachter, zijn veel winkels, souvenirwinkels, juweliers, bakkers , snackbars etc. In het centrum zie je geen auto’s, het is namelijk autovrij, wel zie je paarden met koets, een typisch kenmerk van dit eiland. Wat zeker de moeite waard is, is een wandeltocht richting de vuurtoren. Deze wandeltocht duurt ongeveer 25 minuten en is erg leuk,  je komt namelijk voorbij diverse kiezelstranden, mooie huizen, gezellige haventjes en mooie pleintjes.

Hydra, mooie huizen

Van Spetses kan je verder de boot nemen naar Hydra, ongeveer 30 minuten varen.

Eiland Hydra

zie hier de kaart

Afstand tot Ermioni 95 km in 1u45

Hydra-haven

Je kan de boot in Poros, of Spetses nemen. Ook op het vasteland in Ermioni. Vandaar is het 20 minuten vaartijd.

Hydra is een eiland gelegen in de Saronische groep van Griekse eilanden aan de Egeïsche Zee tussen de Saronische Golf en de Argolische Golf. Het eiland wordt gescheiden van de Peloponnesos door een smalle strook water. De naam komt van het Griekse woord voor water, dat naar de natuurlijke bronnen op het eiland verwijst. De belangrijkste stad op het eiland heet Hydra Port en zoals de naam al doet vermoeden heeft de stad een haven, die zich nestelt met restaurants, markten, winkels en galeries die op de toeristische markt inspelen.

afstand: 280 km H/T, de helft autostrade. Duur ongeveer 1u40, heen.  5 je kan deze uitstap ook combineren met Nafplio.

zie hier de kaart

We rijden richting Tripoli over Nemea er is een stuk tolweg

Huis Dimitsana

Dimitsána (Grieks Δημητσάνα) is een kleine Griekse stad en gemeente in de Peloponnesos, schilderachtig gelegen in een vallei.

Dimitsana ligt op de plek van de antieke stad Teuthis, waarvan de ontdekkingsreiziger Pausanias vermeldt dat hij ze in 174 na Chr. bezocht. Als we hem mogen geloven was Teuthis belangrijk genoeg om met een eigen contingent deel te nemen aan de Trojaanse Oorlog. De aanvoerder van dat contingent zou zelfs de godin Athena verwond hebben tijdens de gevechten, waarna de godin zich wreekte door het land in de omgeving van Teuthis onvruchtbaar te maken. Volgens het orakel van Dodona zou de vloek pas verdwijnen als de inwoners een beeld van de gewonde Athena zouden oprichten in hun stad. Pausanias beweert dat hij dit beeld heeft gezien. Ook waren er volgens zijn informatie twee tempels in de stad: één voor Artemis en één voor Afrodite. Op het einde van de Oudheid raakte Teuthis in verval en werd verlaten. Van de antieke stad blijven belangrijke muurfragmenten zichtbaar. De (Slavische?) naam Dimitsana is voor het eerst vermeld in een document uit 967, en wordt in verband gebracht met de inval van Slavische stammen in de 6e en 7e eeuw.

De bloeiperiode van Dimitsana begon in de 16e eeuw. Tijdens het Turkse bewind groeide het stadje uit tot een (clandestien) onderwijscentrum. In 1764 werd er een Griekstalige grammaticaschool gesticht, die niet minder dan 70 aartsbisschoppen en 7 patriarchen zou afgeleverd hebben.

Dimitsana – Dorp in de bergen

Twee beroemde geestelijke leiders van de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog zagen het levenslicht in Dimitsana en liepen er school: Germanos, aartsbisschop van Patras, die in 1821 het sein tot de opstand gaf in het klooster Agia Lavra te Kalavryta, en Gregorius V, de onfortuinlijke patriarch van Constantinopel, die, toen het nieuws van de opstand de sultan bereikte, als verantwoordelijke voor zijn hele volk aan het balkon van zijn patriarchaat werd opgeknoopt (en in 1921 werd heilig verklaard). Beide geestelijken kregen een standbeeld in hun geboortestad. De dood van de patriarch zette geen domper op het engagement van de inwoners: veertien kruitmolens leverden dagelijks buskruit voor het clandestiene arsenaal van de opstandelingen.
Bovendien zijn twee aanzienlijke families, waarvan leden zich in de Onafhankelijkheidsoorlog onderscheiden hebben, de Kolokotronis en de Deligiannis, afkomstig uit de streek rond Dimitsana.

Het moderne Dimitsana valt op door zijn schilderachtige steegjes met soms wel vijf verdiepingen hoge archondiká (= herenhuizen).
Bezienswaardig zijn het Museum voor Volkskunde en de gemeentelijke Bibliotheek (met enkele zeldzame en unieke werken).

De uitstap naar Athene, Larissa station, kan je best met de trein doen. Een ticket heen en terug kost ongeveer 15 € en er is om het uur een trein. Duur van de rit 1 u. In Athene kan ook een een ticket voor een toer met de bus kopen: rondrit van 1,30 u kost 5 €.
Met dat ticket heb je een toer in Athene met stopplaatsen op alle belangrijke punten. De bus komt om de 30 min. en je kan zo dikwijls op en af als je wil. Het ticket is ook een ganse dag geldig op de tram-bus en metro. 

Acropolis Athene

Athene is de hoofdstad en grootste stad van Griekenland, en tevens het bestuurlijk centrum van de regio Attica. De gemeente Athene is ingedeeld in zeven stadsdistricten. Athene is het politieke, culturele en economische centrum van het land en is een kosmopolitische metropool.

De Griekse hoofdstad is de bakermat van de moderne beschaving en kent een indrukwekkende geschiedenis. 3000 jaar geleden was Athene de hoofdstad van één van de grootste rijken ter wereld. Ga op pad en ontdek de prachtige archeologische parels uit het verleden, leef je helemaal uit in het bruisende nachtleven en kom helemaal tot rust op één van de prachtige goudgele stranden. Want ook dat is Athene… Explore the city!

Museum Athene

Athene is bezaaid met historische bezienswaardigheden. Beklim de Akropolis en bewonder onder meer het Parthenon. Dit bouwwerk, gewijd aan de godin Athena, is de bekendste tempel en is reeds 2500 jaar oud. Of ontdek schatten uit een rijk verleden in het Akropolis museum, bezoek blikvangers zoals de oude Agora, de tempel van Zeus, en aanschouw de wissel van de wacht op het Syntegma-plein, vlakbij het parlement. Enkel maar historische bezienswaardigheden zeg je? Neen, ook moderne architectuur en design heeft een plaats in Athene. Denk maar onder meer maar aan het imposante Olympisch stadion.

Klik hier voor de Reisgids-athene-europareizen

Afstand enkel: 70 km in 1 u ( Met zo’n 20 km verder ben je in Nafplio )

zie hier de kaart.

Je kan dit ook koppelen aan een rondrit naar NAFPLIO ( +20 km ) of zelfs verder naar EPIDAUROS.

Nemea

Nemea stadion

Van het antieke Nemea is helaas niet veel over: drie pilaren van de tempel van Zeus, enkele funderingen, en 500 meter verder het oude stadion.
Hier werden de Pan Hellenische Nemea spelen gehouden ter ere van een lokale held. Nemea is een toeristische site waar maar weinig toeristen komen. Er lopen houten wandelpaden tussen de ruïnes en er staan weer een paar zuilen overeind van de tempel van Zeus. Over de thermen (baden) is opnieuw een houten dak geplaatst, zoals het ooit moet geweest zijn. In een uithoek van de site wordt nog naarstig gewerkt om de meest recente opgravingen voor het publiek toegankelijk te maken. Een paar honderd meter verder bevindt zich het stadion van Nemea, schitterend bewaard, omringd door een wandelweg en langs alle kanten vrij toegankelijk. Een stadion was oorspronkelijk en lengte-eenheid van 600 voet. In Olympia was zo’n voet 32,05 cm lang, in Nemea 29,65 cm. De piste zelf is 178 meter lang. Door wat men nu de spelerstunnel zou noemen, loop ik van wat er nog rest van de kleedkamers (een paar losse stenen) naar het stadion.

Nemea ligt in een gebied waar de bodem droog is, maar heel geschikt voor het verbouwen van druiven. Nemea is het grootste wijngebied van de Peloponnesus in het zuiden van Griekenland. Hier wordt voornamelijk de Agiorgitiko druif verbouwd welke deze mooie soepele rode wijn voortbrengt

Griekenland_zicht

Mykene

De indrukwekkende koningsburcht (de “akropolis”) van Mycene werd enkel bewoond door de heersende klasse: werk- en kooplieden woonden tot ver buiten de ommuring. De burcht is omringd door een 900 m lange en gemiddeld 6 m dikke muur, opgebouwd uit reusachtige (“cyclopische”) steenblokken van verschillende grootte, en om (gewenste en ongewenste) bezoekers nog meer te imponeren, zijn deze

Mykene

blokken ter hoogte van de wereldberoemde Leeuwenpoort door steenhouwers fraai rechthoekig afgewerkt, en dat zonder ijzeren werktuigen.
De Leeuwenpoort dateert in zijn huidige vorm uit de 13e eeuw v. Chr., en vertegenwoordigt het oudst bekende monumentale beeldhouwwerk van Europa: twee opgerichte leeuwen (eigenlijk leeuwinnen) die tegenover elkaar staan, met hun voorpoten steunend op een soort altaar, waarboven een “Minoïsche” zuil prijkt, zonder twijfel een heraldisch symbool voor het koningshuis dat waakt over het welzijn van de stad. De leeuwen zijn in een duister verleden hun koppen kwijtgeraakt: wellicht hebben vandalen ooit op die symbolische manier het koningshuis willen treffen.

Je kan een prachtige bergtocht doen naar de citadel –

Naast onze eigen ervaringen vonden we ook veel informatie op Wikipedia, waarvoor dank.

De uitstappen dichtbij vind je hier.

De meerdaagse rondritten hier.