Palestina allerlei steun

geplaatst in: sociale projecten | 0

Palestina ligt nauw aan mijn hart. Ik was er zelf ook al twee maal en dan kan je die toestand daar nooit meer vergeten.
Ik schreef ook een dagboek over mijn observatiebezoek aan Palestina.
Wraakroepend is het dat de wereld de situatie zo laat verergeren. Israel bezet reeds tientallen jaren Palestina en bouwde een muur rond Palestina. Het leven is er onmenselijk. Daarom geven we graag steun aan de Palestijnen.

Olijfbomen aan de muur in Jayyous

Het verhaal van Palestina is genoeg bekend: bezetting en kolonisatie door Israël. Checkpoints , nederzettingen op het land van Palestina, het bouwen van een muur die nochtans verboden werd door het internationaal gerechtshof enz… Al die ellende heeft natuurlijk gezorgd dat er ook Palestijnse zelfmoorden worden uitgevoerd die ik ook niet kan goedkeuren. Men mag nochtans de oorzaken en gevolgen niet verwarren.
Eén van de gevolgen van die muur is dat de Israëli’s die zo plaatsen dat ze telkens duizenden boeren hun land en vruchtbare grond en water ontnemen.
In Jayyous, een dorpje in Palestina op 6 kilometer van de zgn Groene lijn die functioneert als grens met Israël, bouwden ze voor de huizen van het dorp een muur als nieuwe scheidslijn. Deze muur loopt dus niet langs de Groene lijn, maar 6 km landinwaarts op Palestijns grondgebied. De landerijen van Jayyous vallen nu tussen de Groene lijn en de muur, dus onbereikbaar voor hun eigenaren. Het land bestaat grotendeels uit gaarden met olijfbomen en fruitbomen.
Ook hier konden we ingezameld geld geven aan de plaatselijke bevolking voor het planten van nieuwe olijfbomen.

Vrouwencoöperatieve in Sinjil

In 2003 – 2004 werkte de PWWSD samen met een aantal groepen vrouwen in verschillende dorpen in de uithoeken van het district Ramallah. De vrouwen organiseerden zich in officieel geregistreerde coöperatieven en ontwikkelden economische activiteiten. Tegelijkertijd participeerden de vrouwen in verschillende vormingen, onder meer over hun rechten. De coöperatieven zelf werden op democratische basis opgebouwd, met een bestuur dat verkozen is door de leden.

“Darna jongeren” dansgroep in Nabloes, Palestina

Opgroeien in Nabloes is niet makkelijk. Kinderen worden al op jonge leeftijd geconfronteerd met geweld en onrecht. Ouders kunnen hun kinderen niet afschermen van de realiteit van het leven onder bezetting. Veel ouders hebben ook niet de middelen om hun kinderen aan sociale en ontspanningsactiviteiten te laten deelnemen.

Steun aan studenten

 

Circusschool